Als Sara en haar zusje op transport gaan naar het veilige Engeland, blijven hun vader, moeder en Izaak, hun kleine broertje achter in het Duitsland van de jaren ’30. Sara is boos op haar ouders die hen op transport hebben gezet, bang voor de wereld die voor hen ligt.
Dan, als de trein in Nederland aankomt worden de jongste kinderen uit de trein gehaald. Die mochten nog niet mee naar Engeland, maar moesten in Nederland blijven, in de hoop dat ze snel na konden reizen. Ook het zusje van Sara is daar bij
Boek gaat, deels, over de Kindertransporten, die door de Nederlandse vrouw Wijsmuller werden georganiseerd. Ook worden de trauma’s die de kinderen opliepen behandeld. Hoewel Sara het relatief goed heeft in Engeland krijgt zij toch ook te maken met de verschrikkingen van de oorlog.
Het boek is dan misschien geen literair hoogstandje, maar zeker mooi genoeg om je eens te gaan verdiepen in het onderwerp ‘Kindertransporten’. Een ander mooi boek hierover is ‘De laatste trein naar de vrijheid‘, die zich vooral richt op het organiseren van de transporten.