New York, een stad die geleidt word door tieners
Door de uitbraak van een besmettelijke ziekte (klinkt bekend?) sterft iedereen boven 18 jaar, of iedereen jonger dan ongeveer 12. Alleen de tieners blijven over. Veel referenties naar ‘Ervoor’, de wereld voor de ramp. De jongeren wonen allemaal in een compound, die zij bewaken met wapens die zij hebben gevonden in een verlaten politiebureau.
Als op een dag een groep overlevers uit Uptown (een ander compound) nadert laat de leider het aan Jeff over om te onderhandelen. De groep biedt een varken aan voor twee vrouwen. Logischerwijs weigert Jeff hier aan mee te werken. Bij een daarop volgend schietpartij wordt het varken gedood en druipen de Uptowners af. Het varken laten ze achter.
Na het overlijden van zijn broer Wash(ington) neemt Jeff(erson) de rol van leider over. Vlak voor zijn dood vertelt Washington hem dat de Tribe op deze manier niet langer kan voortbestaan. De voorraden raken op, en in de omgeving zijn geen plekken meer om voedsel te vinden.
Brianbox verteld dat hij misschien informatie kan vinden over het virus. Daarvoor moet hij naar de grote bibliotheek. Dit ligt echter bij een ander compound. Jeff besluit om samen met Brianbox hier naar toe te gaan. Peter, Dona en SeeThrough sluiten zich bij hen aan. Samen willen zij zich inzetten om de mensheid te redden.
Zij zijn niet de enige groep jongeren die overleefd hebben. Zo ontmoetten ze groepen met andere waarden en normen. Een daarvan heeft zelfs kannibalistische trekken.
Het boek doet een beetje denken aan Lord of the FLies (Heer van de Vliegen), mede gezien het feit dat veel van de jongeren meteen naar agressie en geweld grijpen. Een tiener met een AK47 of ander wapen is heel normaal. Het verhaal voelt erg realistisch aan, zeker omdat het in een niet al te verre toekomst speelt, en het gaat over een virus die vele doden maakt.
Het boek heeft twee hoofdpersonages, namelijk Jeff en zijn vriendin Donna, waarin per hoofdstuk steeds gewisseld word. Beide personages zijn goed ontwikkeld, hebben hun eigen persoonlijkheid en gewoonten. Donna wil dat de wereld weer wordt zoals ‘Ervoor’, terwijl Jeff droomt overeen wereld van NA het virus.
Op sommige momenten was het boek wel voorspelbaar, naar de dood van een persoon werd duidelijk toegewerkt De personages zijn allemaal goed uitgewerkt, en je leert hen steeds beter kennen tijdens het verloop van het verhaal. De romantiek in het verhaal kwam een beetje goedkoop over.
De wereldopbouw is goed te noemen. Weitz beschrijft een wereld zoals wij die kennen, waarin Obama net president is geworden. De reis wordt in geuren en kleuren beschrijven, maar duurt wel erg lang. Het einde was in een paar pagina’s wel verteld, maar wie weet komt er in het volgende boek meer aan bod en krijgen we dan ook meer te zien over het ontstaan van het virus.
De romantiek was een beetje zwijmelacthig maar misschien spreekt dat de doelgroep wel aan. Kon me wel goed identificeren met de hoofdrolspelers.