Alfred Mozer; Duitser – Nederlander – Europeaan

Alfred Mozer
Auteur:
Uitgever:
Categorie:
ISBN13: 9789053455487
Book URL: GoodReads.com
Alfred Mozer (1905-1979) was een belangrijke voortrekker van de Europese beweging. Al qua afkomst en levensloop was hij een Europeaan, geboren in München als zoon van een Hongaarse vader en een Duitse moeder. Hij groeide op in een socialistisch milieu en werd een politiek actieve journalist. Hartstochtelijk verdedigde hij de zwakke Duitse democratie tegen het oprukkend nazisme. Al in 1933 moest hij naar Nederland vluchten. Zijn Duitse nationaliteit werd hem ontnomen, hij was ‘onwaardig Duitser…

Moeilijk om hier echt een waardering voor te geven, daar dit een biografie is, en geen boek dat je ‘eventjes’ leest. Ik heb dan ook geen echte review geschreven.

Quote van https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Mozer

Alfred Mozer (Kassel, 15 maart 1905 – Arnhem, 12 augustus 1979) was een verzetsstrijder en sociaal-democraat.
Vanaf oktober 1940 zat Mozer ondergedoken in Poortugaal waar hij commentaren schreef op de oorlogsgebeurtenissen. Ze werden gelezen door de intellectuelen van het dorp zoals medewerkers van de psychiatrische kliniek ‘Maasoord’ In het begin verschenen de commentaren zonder titel, in het laatste oorlogsjaar kregen ze de naam De Kieuwelander mee. Toen na de spoorwegstaking de elektriciteit was uitgevallen liet Alfred Mozer dagelijks bulletins verschijnen waarvoor hij in de nacht naar de radio luisterde. Met een verborgen radio ontving hij Radio Oranje.

Het interessantste van dit boek voor mij was dat het gedurende 5 jaar plaats vond in de plaats waar ik woon, en dat Mozer ondergedoken heeft gezeten in het huis waar nu mijn ouders wonen.

In de na-oorlogse jaren werd Mozer vooral actief als voorvechter van de Europese beweging.

Hoewel een moeilijk boek, leest het toch redelijk snel.

@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }