1984

1984
Originele titel: Nineteen Eighty-Four
ISBN13: 9789029532761
Published: 1978
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.19
Format: Paperback
Toen in 1956 de Hongaarse opstand uitbrak zei men, dat de roman 1984 daar als afrekening met het stalinisme de belangrijkste stroomversnelling toe was. Deze klassiek geworden 'anti-utopie' was door Orwell echter bedoeld als een waarschuwing tegen élk totalitair systeem dat zich, in welke historische, politieke, sociale, of morele samenhang ook, opstelt als bedreiging van de vrijheid en eigen persoonlijkheid van het individu. In 1984 heeft een systeem van lugubere perfectie greep op de wereld…

Een klassieker. En tevens een waarschuwing. Beklemmend.  Het boek deed me een beetje denken aan hoe wij destijds dachten over de landen achter het IJzeren Gordijn. Ook de cover van deze versie doet mij denken aan die periode. Grote banieren die van hoge gebouwen afhangen, getooid met het gezicht van ‘Big Brother’.

In 1984 heeft het individu geen recht op het bestaan, de staat bepaalt alles.

Het idee van Big Brother is om de gevoelens en gedachten van de burgers tot de grond toe af te breken en dit is in een  nog niet zo lang geleden verleden ook daadwerkelijk gebeurt 1. Dat is wel griezelig.

Het boek is in een heldere stijl geschreven, en een meeslepend verhaal. Een fictionele wereld, die zomaar toch ergens kan bestaan.

Het boek heeft saaie stukken, maar daar lees je gewoon over heen.  In dit boek heeft de schrijver een volledige nieuwe taal bedacht, namelijk ‘Nieuwspraak’. Een van die woorden is bijvoorbeeld ‘dubbeldenk’,  het gegeven dat twee elkaar uitsluitende gedachten  toch tot correct en legitiem  lijken te zijn.

  1. Cambodja – Poll Pot()

Permanent link to this article: https://edwinleest.nl/review/1984/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }